Το παράδειγμα “Medes”

Τα νησιά Μέντες (illes Medes) είναι ένα σύμπλεγμα επτά μικρών βραχονησίδων που βρίσκονται στην Μεσογειακή ακτή της Ισπανίας στην επαρχία της Καταλονίας, εκατόν είκοσι περίπου χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της Βαρκελώνης.

Απέχουν μόλις ένα μίλι από το παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο Εσταρτίτ (Estartit) και αποτελούν ένα από τα πιο γνωστά αλλά και πιο σημαντικά προστατευμένα θαλάσσια πάρκα στη Μεσόγειο.

Τα νησιά, κηρύχθηκαν ως απολύτως προστατευμένη από την αλιεία περιοχή, αρχικά το 1983 και με νόμο το 1990. Σήμερα, αποτελούν το λαμπρότερο ίσως παράδειγμα παγκοσμίως, του συνδυασμού αληθινής προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Τα άλλοτε υποβαθμισμένα και κατεστραμμένα από την υπεραλίευση νησιά, έχουν μετατραπεί σε έναν απίστευτα ζωντανό υποβρύχιο παράδεισο, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν μέχρι σήμερα καταγράψει περίπου 1.350 διαφορετικά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας σε απίστευτους πληθυσμούς και σε μια θαλάσσια έκταση μόλις 932 στρεμμάτων (93,2 hectares ή 0,932 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που αποτελούν τον πυρήνα του πάρκου.

Ταυτόχρονα, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, τα νησιά Μέντες αποτελούν τον δημοφιλέστερο ίσως καταδυτικό προορισμό της Μεσογείου, όπου πραγματοποιούνται 70.000 (!) καταδύσεις τον χρόνο, με τους επιστήμονες να έχουν ορίσει από το 1995 ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων καταδύσεων ημερησίως (450), ώστε να μην ενοχλείται πέραν ενός ορίου η υποθαλάσσια πανίδα και χλωρίδα!

Τέλος, το έντονο καταδυτικό τουριστικό ρεύμα που έχει εισρεύσει στην περιοχή, εξαιτίας της ύπαρξης εκεί του θαλάσσιου πάρκου, έχει επιφέρει μια πρωτοφανή ευημερία και οικονομική άνθιση στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας το Εσταρτίτ από ένα μικρό χωριό παλαιότερα, σε ένα σύγχρονο, μεγάλο και γνωστό παραθεριστικό κέντρο σήμερα, που χάρη στην εγγύτητά του στο καταδυτικό πάρκο, έχει γίνει πλέον γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο καταδυτικός τουρισμός προσφέρει στο Εσταρτίτ εισόδημα 10 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ήτοι, περισσότερο του 70% του τοπικού ΑΕΠ, ενώ, ταυτόχρονα, έχει δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας μέσω 16 νέων επιχειρήσεων!